Botoxtan korkmayın

Botoxtan korkmayın

Botox,  Clostridium botilinum adlı bakteriden fermantasyon yoluyla elde edilen bir nörotoksindir.

7 tipi bulunmaktadır. Bunlardan sadece tip A ve B tıpta kullanılmaktadır.

Clostridium botilınum ilk defa 1817 ve 1822 arasında Alman fizikçi ve şair Justinus Kerner tarafından  tanımlanmıştır.

1870'de başka bir Alman fizikçi Muller  botulus  isimlendirmesini yapmıştır.

1895'te Emile van Ermengem ilk defa Clostridium botulinum bakterisini ayrıştırmayı başarmış, ve 1944'te Edward Schantz Clostridium botulinum bakterisininin toksinini ayrıştırmıştır.

1949 yılında ise Burgen ve arkadaşları botulinum toksinini nöromüsküler faaliyetleri azaltıcı etkisini keşfetmişlerdir..

1973 yılında ilk defa  A Tipi botoks  (BTX-A) maymunlarda denenmiştir.

1980 yılında ise botoks resmi olarak ilk defa insanlar üzerinde şaşılığı giderme amaçlı kullanılmıştır.

1989 Kasım ayında BTX-A (BOTOX)  FDA tarafından gözde şaşılık tedavisi için onaylanmıştır.

BTX-A'nın ilk kozmetik etkisi ise göz doktoru Jean Carruthers ve cildiyeci Alastair Carruthers isimli karı koca tarafından tanımlandı.

15 Nisan 2002'de FDA Tip A (BOTOX Cosmetic) kaş arasındaki kırışıkları geçici olarak yumuşattığını onayladı. BTX-A'nın ayrıca koltuk altı terlemelerini azaltıcı etkisi de onaylandı.

Botulinium Toxin Type B (BTX-B)’nin cervical dystonia tedavisine uygunluğu ise 21 Kasım 2000 yılında onaylanmıştır.

2002 yılından itibaren Botox kozmetik alanında kırışıkları gidermede ve bölgesel terleme tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Uygulamayı takiben 3-7 gün içinde etkiler görülmeye başlar. Toksinin bu etkileri 3 ay gibi bir zamanda geri dönmeye başlayıp 6 ayda tamamlanmaktadır.

Doğru enjeksiyon teknikleri ve anatominin iyi bilinmesi,  uygun doz ayarlanması ile komplikasyonlar oldukça azdır. Enjeksiyon yerinde hafif ağrı, ödem, morluk ve başağrısı gibi yan etkiler kısa süreli ve geçici olarak görülebilmektedir. Enjeksiyon bölgesinin soğutulması, lokal anestezik krem sürülmesi ve parasetamol grubu ağrı kesicilerin kullanılması ile de bu yan etkilerin görülmesi azaltılabilmektedir.

Morarmaları önlemek için hastanın 1 hafta öncesinden aspirin ve kan sulandırıcı ürünleri, yeşil çay, E vitamini, ginkgo, ginseng, balık yağı, NSAİ(ağrı kesici )gibi ilaçları ve besinleri kesmesi uygun olur.

Diğer istenmeyen etkilerden biri  de üst göz kapağı düşüklüğüdür. Her ne kadar 2-4 haftada geçse de doğru yere uygun dozda yapılması, ovuşturma yapılmaması, enjeksiyonu takiben 3-4 saat dik durulması bu yan etkinin görülmesini önler.

Diğer bir yandan aşırı doz kullanılması kedi kadın, maske yüz, asimetri, aşırı kalkık kaşlar, donuk yüz oluşmasına neden olur. Bu daha çok ehil olmayan ellerde yapılan uygulamalarda görülür.

Botox tıbbi bir uygulamadır ve mutlaka Dermatoloji uzmanı veya Plastik Cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır. Tıp doktoru dışındaki personele  uygulama yaptırılmamalıdır.

Konunun uzmanları tarafından yapılan uygulamalarda yan etki görülme sıklığı oldukça azdır. 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem

Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem, 1974 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini İstanbul Bahçelievler'de tamamlamasının ardından 1991 yılında Bahçelievler Lisesi'nden mezun olan Dr. Gültekin Çem, tıp eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İlk görev yeri olan Çorum Oğuzlar Merkez Sağlık Ocağı' nda 2.5 yıl hastalarına hizmet veren Dr. Gültekin Çem, sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa Merkez Sağlık Ocağı'nda görev aldı. Dr. Gültekin Çem, TUS'na girerek 2003 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Dermatoloji ihtisasına başladı ve 2009 yılında uzman doktor unvanını aldı. Uzman unvanını almasının ardından mecburi hizmetini Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştiren Dr. Gültekin Çem, ardından Özel Bahat Halk Hastanesi ve Medipol Ün ...

Etiketler
Botox ne için kullanılır
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube