Botoks nedir? hangi kırışıklıklara uygulanabilir?

Botoks nedir? hangi kırışıklıklara uygulanabilir?

Botoks Clostridium Botilinum   adlı bir çeşit bakteriden laboratuar ortamında elde edilen ve hareketli kırışıklıklar dediğimiz mimik kırışıklıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Botoks uygulamaları 1989 yılında FDA ( Amerikan İlaç ve Gıda Kurulu ) tarafından estetik kullanım için onay almıştır.

Yüz mimiklerimizi yapmamızı sağlayan kaslar yıllar süren kullanım sonucu cilt üzerinde kırışıklıklara yol açar. Hareketli kırışıklıklar dediğimiz bu bölgelere uygun aralıklarla botoks yapıldığında hareketler azaltılacağı için kırışıklık oluşumu engellenir.

Hangi Kırışıklıklara Uygulanabilir?

En sık uygulama alananu alın, göz çevresi(kaz ayakları ), kaş arasıdır. Ayrıca boyun çizgileri, kaşların kaldırılmasıi burun kökü kenarlarındaki tavşan çizgilerinde, dudak üzerindeki sigara çizgilerinde, burun ucu kaldırmada, dudak köşelerindeki çizgilerde olduğu gibi ileri botoks uygulamaları da yapılabilmektedir.

      Uzun yıllardır yüzün üst kısmında uygulanan botoks kullanımı son yıllarda geliştirilerek çene gevşeme ve sarkmaları düzeltmek, boyun çizgilerinin azaltılmasında burun ucu şeklinin değiştirilmesi ve dudaklarda gülme sırasında dişetlerinin fazla görüldüğü durumlarda da başarı ile kullanılabilmektedir.

Botoks Nasıl Uygulanır ve Etki Eder?

Lokal soğuk uygulamanın arkasından çok küçük uçlu iğnelerle etkilemek istenilen kas grupları üzerine küçük enjeksiyonlar tarzında uygulanır. Anestezi gerektirmez rahatsızlık hissi vermez ve kişi normal yaşantısına hemen dönebilir.

       Botoks uygulandığı alanlarda bulunn kas guruplarında geçici olaraka kasılma fonksiyonu azaltıldığı için bu alanlarda oluşan kırışıklıklar ortadan kalkar.

Etki Ne Zaman Başlar ve Ne Kadar Sürer ?

    Botoks uygulaması yapıldıktan 3-5 gün sonra etkileri görülmeye başlari etkisi 4-6 ay sürer. Uygulama yapıldıktan sonra ilacın etkisi zamanla azalmaya başlar. Kalıcı etkisin yoktur. Düzenli aralıklarla uygulanan botoks uygulamaları ilacın etki süresini artırır.

 Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

 Uygulamadan 4 saat sonrasına kadar bu bölgeye masaj ve makyaj yapılmamalıdır.  Bu süre içerisinde ağır egzersiz yapılmamalı baş aşağıya doğru eğilmemelidir. Uygulama sırasında oluşan küçük bombeler ve kızarıklıklar birkaç sasat içerisinde kaybolur.

 Yan etkisi Var  Mıdır?

 Yapıldığı alanlarda bazan küçük morluk veya kızarıklık oluşabilir. Bu etkiler çok kısa sürede geçer.

 Estetk Botoks uygulamalarında diğer bir alan da aşırı terlemenin tedavisidir. Tıpta Hiperhidroz diye adlandırılan bu durumlarda kişiler el, ayak ve koltuk altlarındaki aşırı terlemeden dolayı sosyal hayatlarında birçok olumsuz durumlarla karşılaşabilmektedirler. Terleme alanlarına deri altına enjekte edilen Botoks uygulamaları buradaki sinirlerin çalışmalarını bloke ederek ter üretimini engeller. Yaklaşık 30 dakikalık bu uygulama sonrası 8-12 ay süresince terleme şikayeti kalmaz. Etki geçtiğinde tekrar uygulama yapılabilir. Bu süre içerisinde aşırı terlemeyle ortaya çıkan kötü koku ve giysilerdeki ıslaklık ortadan kalakacağı için yaptıran kişiye konforlu bir yaşam sunar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Hilal Koral

Dr. Hilal Koral, tıp eğitimini 1988 yılında Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Mecburi hizmetini ise Bafra SSK Hastanesi'nde pratisyen hekim olarak gerçekleştirdi. İhtisasını 1993 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde Patoloji üzerine tamamlamasının ardından 1994 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD'da  Yardımcı Doç. Dr. olarak kurucu öğretim üyeliği görevini gerçekleştirdi. Bu süreçte aynı zamanda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD' da da misafir öğretim üyesi kadrosu ile görev aldı. Bu görevden ayrıldıktan sonra bir süre Konya Numune Hastanesi' nde ve kendi özel muayenehanesinde hastalarına hizmet verdi. Bu dönemde estetiğe olan ilgisinden dolayı eşi Dermatolog Dr. Deniz Koral ile birlikte çalışmalar yaptı ve 2000 yılında kurucusu oldukları güzellik merkezin ...

Etiketler
Botoks nedir
Dr. Hilal Koral
Dr. Hilal Koral
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube