Botoks ,

Botoks ,

Kırışıklık olan bölgelere botulinum toksin uygulamaları ile kırışıklıkları açmak son derece basit bir uygulama olarak yapmaktayız. Aslında simetriyi sağlamak ve yüz ifadesinde değişikliğe yol açmamak için nerde yapıldığına ve kimin yaptığına mutlaka dikkat edilmelidir. Konunun uzmanı olan plastik cerrahlar tarafından yapılması tercih sebebidir. B.o.t.o.k.s. daha çok  alın bölgesindeki yatay çizgilere, İki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgilerde, Her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılmasında, Her iki göz yan tarafında yer alan ve gülmekle artan çizgiler ve kırışıklıklarda (kaz ayağı çizgileri, burun köküne yakın yer alan yatay çizgilerde, burun sırtındaki tavşan çizgilerinde, burun ucunun kaldırılmasında, Üst ve alt dudaktaki dikey çizgilerde (sigara içimi çizgileri), Migren tipi baş ağrıları, Eller, ayaklar, yüz ve koltuk altındaki aşırı terleme tedavisinde  kullanılır.

A tipi botulinum enjeksiyonu (B.o.t.o.k.s), kas hareketlerini engeller,  özellikle  alın kırışıklığı, göz çevresi çizgi, kaş ortası çizgileri ve boyundaki kırışıklıkları,  çizgileri azaltır. B.o.t.o.x, işleminde, direkt kasların içine, ince iğneler ile enjekte edilerek, çizgilerin yaklaşık 4-7 gün içerisinde yok olmasını sağlar ve ayrıca yeni kırışıklıkların oluşmasını da engeller. Bir dolgu maddesi olmadığı için, yapılan bölgede şişlik olmuyor. Kas gevşemesi sonucu sadece, işlem yapılan bölgede hafif bir değişiklik oluyor. Uygulanacağı bölge, lokal anestezi kremiyle uyuşturuluyor, 20 dakika bekleniyor. Uygulanacak alan temizlendikten sonra ince uçlu iğnelerle kas içine küçük dozlarda enjekte ediliyor. Uygulama için 10_15 dakikalık bir seans yeterlidir.  
İşlem yapan hekimin, yüz anatomisini ve kasların çalışma yönünü çok iyi bilmesi gerekiyor.
En erken ikinci günde etkisini göstermeye başlıyor. Kişiden kişiye ve ilaca bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte genel olarak etkisi dördüncü günde başlayarak yedinci günde tamamlanıyor. On günde tam sonuç elde edilmiş oluyor.Çok uzun yıllardan beri tedavi amaçlı kullanılan bir ilaç. Tedavi amacıyla kullanılırken hastaya daha yüksek dozlar uygulanıyor. Bu durumda dahi hastalarda, herhangi bir organda hasar oluşturmuyor.

Genellikle 4-6 ay etki sürer vardır. Zaman biraz daha kısa veya uzun olabiliyor; kalıcılık süresi kişiden kişiye ve ilaçtan ilaca farklılık gösterebiliyor.Etkisi geçince, işlem gören bölge eski halini alıyor. Aynı bölgeye beş, altı kez, yapıldığında etkisi artık daha uzun süre devam ediyor. Mutlaka kırışıklıklara yönelik uzman hekiminizce önerilen dermatokozmetik ürünlerde kullanılmalıdır. Bu etki süresini uzatabilir.  Yüzünde istenmeyen mimiği, çizgisi veya spazmı olan herkese, 18-65 yaş arasında uygulanabilen güvenilir bir yöntemdir. Ne var ki işlem yapıldığında, eğer kırışıklıklar çok derinse çizgiler tamamen yok olmaz fakat derinliği azalır. Çizgiler derinleşmeden önce yapıldığında sonuç daha başarılı olur. Geçici doku zedelenme, his kaybı, enjeksiyon sırasında yanma. Nadiren gözkapağı düşmesi görülebilir fakat bu geçicidir. Enjeksiyon sırasında iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama olabiliyor; bir kaç gün göz etrafında morarma meydana gelebiliyor.Spastik felçte; yüz felcinde, migrende, şaşılıkta, baş ağrılarında ve aşın terlemelerde uygulanabiliyor. Koltuk altında kıl dibine ulaşması için deri içine ve altına uygulanıyor. Terleme uygulamalarında doz, yüzdeki uygulamaya nazaran biraz daha yüksek tutuluyor ama sağlığa zararı dokunmuyor

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Altuğhan Cahit Vural

Aslen Giresun Göreleli olan Op. Dr. Altuğhan Cahit Vural, 1981 yılında Ankara'da dünyaya geldi. İlkokul eğitimini İstanbul'da, ortaokul ve lise eğitimini ise Ankara'da tamamlayan Dr. Vural, 1999 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı ve 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Plastik cerrahi üzerine olan ihtisasına 2006 yılında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilimdalı’nda asistanlık görevi ile başladı. İhtisası öncesinde ise 2005 yıllında Edinburgh Western General Hospital’da James Mander ile çalışma şansı elde etti. İhtisas süresince geçen 6 yıllık asistanlık süresi dolunca gönüllü olarak Van Erciş’e uzman olarak atandı ve mecburi hizmet görevini orada tamamladı. Dr. Vural, Türkiye’nin tek resmi akredite estetik cerrahi fellowship programı ...

Etiketler
Botoks uygulama şekli
Op. Dr. Altuğhan Cahit Vural
Op. Dr. Altuğhan Cahit Vural
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube