Botoks...

Botoks...

Yıllardır üzerinde birsürü yazıldı çizildi, botox like dediler better than botox dediler ama olmadı pabucu dama atılamadı, yine 1 numara yine 1 numara, evet mimik kırışıklıklar ve aşırı terleme başta olmak üzere bir sürü estetik değişiklikler için tercihler hala Botoxtan yana…

Peki nedir bu botox yine kısaca özetlersek,

Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı kaslar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, geçici bir süre için, sinirin ulaştığı kasın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Botoks’un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır.

Medikal estetik alanında ise genellikle mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılır. Botoks, ter bezlerine uygulandığında ise ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi de durdurarak ter bezlerinin çalışmasını azaltır. Vücudun ençok terleyen bölgeleri, avuç içleri ,ayak tabanları ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botoks uygulandığında şikayetlerinde azalma sağlanır. Botoks, Enjeksiyon şeklinde uygulanır . Enjeksiyon anında hafif bir ağrı hissedilebilir. Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde mimik kaslarının içine, terleme şikayetinin azalması istendiğinde o bölge deri içine enjeksiyon yapılır. Botoks un etkisi enjeksiyonu takiben ilk hafta içinde ortaya çıkar ve etki süresi kırışıklık tedavisinde 3-4 ay, terlemenin tedavisinde ise ortalama 6 -8 ay civarindadır. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Koral

Uzman Dr. Deniz KORAL Denizli'de doğdum, İlk orta ve lise eğitimimi İzmirde tamamladıktan sonra 1983 yılında Ege Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Sırasıyla Kahramanmaraş Elbistan Karahasanuşağı Sağlık ocağı tabipliği ve Kahramanmaraş Merkez Verem Savaş Dispanserinde mecburi hizmetimi tamamladım. Ondokuzmayıs Ü. Tıp Fakültesinde Derive Zührevi Hastalıkları Uzmanlığımı 1983 yılında aldıktan sonra, askerlik görevimi de İskenderun Deniz Hastanesinde 1991 yılında tamamladım. Sırasıyla Seydişehir SSK hastanesi ve Konya SSK Hastanesinde çalıştıktan sonra 1995-1996 yılları arasında Adnan Menderes Ü. Tıp Fakültesi Anabilim Dalında kurucu öğretim üyesi olarak çalıştım, aynı yıl Ege Ü. Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında 3 ay misafir öğretim üyesi olarak bulundum. 1996 yılında tekrar Konya SSK Hastanesinde uzman olarak çalışmaya başladım. ...

Etiketler
Botoks (botulinum toksini)
Uzm. Dr. Deniz Koral
Uzm. Dr. Deniz Koral
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube