Boşanma süreci ve çocuklar

SONUÇ OLARAK; Aile içinde sık sık çatışmaların varlığı çocukları, ebeveynlerin boşanmasından daha çok etkiler. Çocukların mutlu oldukları ortamda büyümelerine ihtiyaçları vardır.

Boşanma süreci ve çocuklar

KİM AÇIKLAMALI

Şartlar elveriyorsa anne ve babanın birlikte açıklama yapması daha uygun olabilir. İki farklı konuşma daha fazla soru işareti doğurabilir.

Birden fazla çocuk varsa, tüm çocuklara aynı anda açıklama yapılmalıdır. Kardeşlerin varlığı haberin zorluğunu hafifletebilir, güven, destek ve ailenin devamlılığı hissini verebilir.

NEREDE AÇIKLAMALI

Kendini güvende hissetmesi açısından yaşamakta olduğu evde söylenebilir. Fakat çocuğunuzun bu durumdan çok fazla etkileneceğini düşünüyorsanız sıkça gidilmeyen ve sonrasında da gitmek durumunda kalmayacağı bir ortamda söylenebilir.

NE ZAMAN AÇIKLAMALI

Boşanma kararı kesinleştiğinde açıklanmalıdır.

Ayrılık kararını çocukla çok erken paylaşmak, çocukta kaygı dolu bir bekleyişe yol açabileceği gibi evlerin ayrılmasından hemen önce konuşmak da onun kendisini bu yeni döneme hazırlaması için gerekli zamanı vermeyi engelleyebilir.

NASIL BİR AÇIKLAMA

esas anlatılmak istenen durum çocuğun her zaman anne ve babası olarak kalacağınızı anlamasını sağlamak olmalı.

konuşma içeriğinde bundan sonraki süreçte belirsizliği azaltmak adına günlük yaşamında nelerin değişeceği ve aynı kalacağını (kim-nerede yaşayacak, ayrı yaşanan ebeveynle ne sıklıkta görüşülecek vb) dile getirmek belirsizliğin doğuracağı endişeyi azaltmak açısından faydalı olabilir.

anne ve babaların olumsuz yönleri, hataları, aldatma gibi konuları aktarması çocuğa ağır gelebilir.

Açıklamalar yapılırken, çocuğun gelişimsel düzeyiyle uygun olacak, anlaşabileceği bir dil kullanmak önemlidir.

-Çocuklar yaşça küçükse anlayabileceği düzey ifadelerle süreç anlatılmalı, yaşça büyükse daha fazla bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

-Boşanma olgusunun olağan bir durum olduğu, herkesin başına gelebileceği ifade edilmelidir.

-Bu kararı almada çocuğun bir suç ya da sorumluluğunun olmadığı söylenmeli ve düşündürülmelidir

-Boşanma sonunda ebeveynlerin artık ayrı yaşamak durumunda olacağı, fakat bunun ebeveynlerinin çocuğa olan sevgi ve ilgilerinin eksileceği anlamına gelmediğinden bahsedilmelidir.Karı-kocalık rolleri ile anne-babalık rollerinin birbirinden bağımsız olduğu belirtilmeli.

SONUÇ OLARAK; Aile içinde sık sık çatışmaların varlığı çocukları, ebeveynlerin boşanmasından daha çok etkiler. Çocukların mutlu oldukları ortamda büyümelerine ihtiyaçları vardır.

Bu makale 20 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Birgül Emiroğlu Bakay 1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve Lise Eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2006 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edildi. Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği ’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmasını İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamladı. 2018 yıllında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora programına kabul edildi ve “İnfertil Hastalarda İnfertilite Stresinin Yordanmasında Toplumsal Cinsiyet Algısı, Cinsel Mitler Ve Psikiyatrik Belirtilerin Rolü” konulu tezini tamamlayarak Psikoloji Doktoru ünvanını almaya hak kazanmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nden Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Boşanma süreci
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube