Borderline (sınır) kişilik

Borderline (sınır) kişilik

Kendilik algıları sürekli değişkenlik gösterir.(İyi-kötü, inançsız-dindar, düzenli-dağınık, cimri-tutumlu.) Kendilerine iyi davranan kişilere aşırı değer verirler. Olumsuz durumlarda karşısındakini aşırı değersizleştirmeye giderler.(Siyah beyaz bakışları vardır) Geçici paranoyalar yaşarlar (kıskançlık krizleri)

Terk edilmekten sürekli korkarlar.(Paradoksal olarak zor ilişkiler seçerler)

Kızgınlığını kontrol etmede zorluk ilişkilerine zarar verir. Bu yüzden ilişkilerinde süreklilik göstermekte zorlanırlar. Boşluk hissi ve sık duygu durum değişimi yaşarlar. Kendisine zarar verme isteği duyarlar. Riskli işlere kalkışabilirler(hızlı araba kullanmak, madde kullanmak) Dürtüsellik en önemli özelliklerindendir. Yukarıda ki özellikler herkeste görülebilen şeylerdir. Önemli olan bunların süresi ve şiddetidir. Genelde  kriz anlarında verilen bir çok ilacı kısa sürede olsa kullanmaları gerekebilir. Düzenli görüşmelere devam edebilirlerse belirtilerinde  birkaç ay içinde yatışma görülür. Daha kalıcı düzelmeler için 2-3 yıl boyunca terapi görüşmelerine ihtiyaç duyarlar. Diğer kişilik özelliklerine göre daha zor bir yapıları olsa da tedavi olmak istekleri düzelme şanslarında ki en önemli yardımcılarıdır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erhan Yüksek

Uzm.Dr.Erhan Yüksek, 1987 yılında dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayarak Psikiyatri Uzmanı olmuştur. İngilizce ve Almanca olmak üzere iki yabancı dil bilmektedir. 

Uzm.Dr.Erhan Yüksek, şuanda İstanbul Ümraniye'de bulunan Özel Çakmak Erdem Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Borderline
Uzm. Dr. Erhan Yüksek
Uzm. Dr. Erhan Yüksek
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube