Bölgesel incelmede en etkili çözüm: liposuction

Bölgesel incelmede en etkili çözüm: liposuction

Şişmanlık hakkında genel bilgi:

Yaşamın ilk birkaç yılında yeni yağ hücrelerinin oluşum hızı fazladır. Yağ depolanması arttıkça yağ hücrelerinin sayısı da artar. Şişman çocuklarda yağ hücrelerinin sayısı normal çocuklardakinin 3 katına kadar ulaşabilir. Ergenlikten sonra yağ hücrelerinin sayısı yaşam boyu hemen hemen aynı kalır. Bu nedenle özellikle süt çocukluğu döneminde çocukları aşırı beslemenin yaşam boyu şişmanlığa yol açabileceği bildirilmektedir. Gençliğinde normal ölçülerde olup orta ya da ileri yaşlarda şişmanlayanlarda şişmanlık büyük oranda mevcut olan yağ hücrelerinin büyümesi sonucunda gelişir. Bu tipteki şişmanlık küçük yaşlardan beri olan şişmanlığa göre tedaviye daha iyi cevap verir.

Fazla kilolar kadın erkek herkesin sorunu olabilir. Fazla kilolardan kurtulmak için uygun diyet, egzersiz ve düzenli bir yaşam şattır. Ancak bu şartları yerine getiren kişilerde bile belirli bölgelerde kaybolmayan inatçı yağ birikimleri olabilir. Kadınlarda daha çok basen, kalça bölgesi ve uyluk iç yüzlerde, erkeklerde ise karın ve bel bölgelerinde yağlanma görülür. Yağ dokusunun toplandığı karın, bel, kalça, uyluk dış ve iç tarafı, diz çevresi gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli yağ birikim bölgeleridir. Liposuction     bu   yağ birimlerinin vakumla emilerek vücuttan uzaklaştırıldığı bir ameliyattır. Kesinlikle bir zayıflama ameliyatı değildir, vücut hatlarını  düzeltmek , daha orantılı hale getirmek için uygulanır .

Liposuction, liposhaping ve lipofilling terimleri genelde liposculpturing, yani yağ dokusu heykeltraşlığı’nın parçalarıdır. Liposuction yöntemi hastaların doğru seçilmesi durumunda çok başarılı sonuçlar verir.

Hangi bölgelere uygulanır:
- Yüz, boyun ve çene altı bölgesi
-  Kollar
-  Göğüsler
-  Karın, bel ve basenler
- Üst bacak iç yüz ve diz bölgeleri
- Ayak bilekleri

Ameliyat:

Altındaki yağlar vakumla çekildiğinde ciltte sarkma olmaması için, Liposuction ameliyatı uygulanacak kişilerin cildinin elastikiyeti yeterli olmalıdır. Ameliyat hastane koşullarında yapılmadır. Genel anestezi, lokal anestezi veya sedasyon anestezisi altında yapılabilir. Tedavi edilecek bölgelerin genişliğine göre 1 - 3 saat arasında sürer. Ameliyattan sonra aynı gün içinde eve çıkmak mümkündür. Ameliyat sonunda vakum uygulanmış bölgelere özel bandaj uygulanır ve hastaya özel bir korse giydirilir.

Ameliyat sonrası dönem:
Hastalar genellikle operasyondan 3 gün sonra günlük aktivitelerine dönebilirler. Liposuction korsesi   en az 4 hafta kullanılmalıdır. Ameliyat bölgelerinde cildin içine kanamaya bağlı geçici renk değişiklikleri olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi gibi şikayetler de olabilir. Bunlar 3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Liposuction uygulanan bölgelerde, emilen yağlarla birlikte yağ hücreleri ve yağ reseptörlerinin önemli bir bölümü de alındığı için bu bölgelerde tekrar eskisi kadar yağ birikmesi olmaz. Ameliyata bağlı çok küçük yara izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir. Liposuction ameliyatından sonra tedavi edilmiş bölgenin üzerinde dalgalı görünüm oluşabilir. Buna engel olmak için liposuction ameliyatından 10 gün sonra 5-7  seans LPG masajı yaptırılması yararlı olur.   Ayrıca deri elastikiyetinin azaldığı veya kaybolduğu ileri yaştaki kişilerde en iyi sonucun alınabilmesi için ikinci bir ameliyat ile fazla derinin çıkarılması gerekebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erhan Şafak

Etiketler
Yağ
Op. Dr. Erhan Şafak
Op. Dr. Erhan Şafak
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube