Böbrek hastalığını akla getirebilecek 11 temel yakınma

Böbrek hastalığını akla getirebilecek 11 temel yakınma

Böbrek hastalığı ileri evrelere varana kadar genelde pek belirti veya bulguya neden olmaz.

Diğer taraftan hastalığa ait belirti ve bulgular da direkt olarak böbrekleri akla getirmez (örneğin bacakların şiş olması, halsizilik, çarpıntı, kaşıntı, kramp ve bacaklarda ağrı gibi).

Sık görülen bu hastalığın (memleketimizde yaklaşık 20 erişkinden üçünün kronik böbrek hastası olduğu hesaplanmaktadır) farkındalık oranının ise çok düşük, yaklaşık % 10 larda olduğu bilinmektedir.

Özellikle erişkinler arasında kronik böbrek hastalığı bakımından riskli grup olarak kabul edilen hipertansiflerin, diabetes mellitusluların (şeker hastalarının), ailesinde böbrek yetmezliği hikayesi bulunanların ve 60 yaşın üzerindeki kişilerin yılda bir kez böbrek fonksiyonlarını kontrol etmesi önerilir.

Aşağıda açıklanan belirti ve bulguların da sinsi bir kronik böbrek hastalığı varlığının habercisi olabileceği akıldan çıkarılmamalı gerek hekimler hastaların yakınmalarını sorgularken gerek hastalar yakınmaları ile ilgili varsayımlarda bulunurken bu hususlara dikkat etmelidirler.

1. Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği hissi,

2. Uykusuzluk, uykuya dalamama,

3. Ciltte kuruluk ve kaşıntı hissi varlığı,

4. Geceleri uykudan uyanıp idrara çıkma sıklığında artış,

5. Kanlı idrar yakınması veya hikayesi,

6. Köpüklü idrar yakınması,

7. Gözlerin çevresinde ödem, şişlik,

8. Her iki bacakta ödem, şişlik,

9. Kramp yakınması,

10. Her iki bacakta kemik ağrıları

11. İştahsızlık ve bulantı yakınması

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Müjdat Yenicesu

Prof. Dr. Müjdat YENİCESU, 1961 yılında Balıkesir - Edremit'te doğmuştur. Lise öğrenimini İstanbul Haydarpaşa ve Yalova Lisesi'nde bitirdikten sonra  İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde yapmış ve 1990 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1991 yılında 4 ay süreyle Çanakkale Deniz Hastanesi'nde ve Körfez Savaşı nedeniyle 4 ay süre ile İskenderun Deniz Hastanesi'nde İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Müjdat YENİCESU, 1991 yılında GATA Nefroloji Bilim Dalı Başkanlığında Nefroloji Yan Dal ihtisasına başlamış ve 1993 yılında Nefoloji Uzmanı olmuştur. 1994-1997 yılları arasında aynı bilim dalında Yardımcı Doçent olarak gör ...

Prof. Dr. Müjdat Yenicesu
Prof. Dr. Müjdat Yenicesu
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube