Bilişsel davranışçı terapi ve kullanım alanları

Bilişsel davranışçı terapi ve kullanım alanları

Adında anlaşılabileceği gibi hem işin bilişsel yönüne bakar hem de davranışlarına. Bilişsel denildiği zaman insanın bilişinden kasıt insanın düşünceleri, inançlarıdır. Davranış dediğimiz zaman insanın dışarıya yansıyan gözlenebilen eylemlerine davranış diyoruz. Bilişsel davranışçı terapi işte bu ikisine odaklanır. Bilişsel davranışçı terapi eğer bizim düşüncelerimiz de yada değer yargılarımız olayları yorumlama biçimimiz de bir problem varsa gerçeği yansıtmayan bir yanı varsa bizde bazı ruhsal sıkıntılar başlar veya olayla ve durumla olumsuz duygular ortaya çıkar. Bilişsel davranışçı terapı olayın kendisini değil olayı yorumlama biçimimiz bizde bazı sorunlara yol açar. Örneğin; Sokakta yürüyorsunuz ve tek başınasınız gayet keyifli bir yürüyüş yapıyorsunuz. Karşıdan hiç tanımadığınız bir adam geliyor ve yanınızdan geçerken size küfür etti. Ne yaparsınız? Aynı durumu yaşayan herkes aynı tepkiyi verir mi? aynı durumu yaşayıp korkan biri olabilir üzülen biri olabilir yada utanan biri olabilir. Olay aynı fakat herkes farklı duygular yaşayabilir. Bu duygulara karşı farklı davranışlarda bulunabilir. Olayın kendisi değil olayı yorumlama biçimimiz bizde bir takım tepkilere yol açar, eğer olayı yorumlama biçimimiz de bir problem varsa yada bir çarpıtma yada hata varsa biz olayla orantısız ölçüde olumsuz bir duygu yaşarız ve davranış olarak da problemli bir davranış yapma olasılığımız artar.

Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Bilişsel davranışçı terapi birçok psikolojik problemin üstesinden gelmek için uygulanabilir. Bilişsel davranışçı terapinin doğuşunda özellikle depresyon ve fobileri olan hastalarla yapılan terapiler yatar. Bunlar dışında aşağıda sıralanan psikolojik hastalıkların tedavilerinde de başarıyla kullanılmıştır.

o   Kaygı bozuklukları

o   Fobiler

o   Özgül fobiler (asansör fobisi, kapalı alan fobisi, uçak fobisi, yükseklik fobisi, yutma fobisi, vb.)

o   Obsesif kompülsif bozukluklar

o   Depresyon

o   Bipolar bozukluk

o   Madde bağımlılıkları

o   Yeme bozuklukları

o   Post travmatik stres bozukluğu

Bu makale 16 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ali Osman Şaş

Uzm. Kl. Psk. Ali Osman Şaş, 1981 yılında Trabzonda doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise, Esenyurt Üniversitesi  Klinik Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Klinik Psikoloji Enstitüsü Derneği;Objektif Testler Eğitimi ( WİSC-R, Dikkat ve Algı Testleri ), Türkiye Sağlık Vakfı; Dil ve Konuşma Bozukluğu, Konuşma Engelliler Federasyonu; Dil ve Konuşma Bozukluğu, CİTEB;Temel Psikoterapotik Beceriler Eğitimi, Cinsel Terapi Eğitimi, İ- NLP; Certified Practıtıoner, Lıcensed Master Practıtıoner, PEGDER; Çocuk Testleri Eğitimi, Kişisel Gelişim Dünyası; Body Language, EMDR Eğitimi  gibi birçok seminer,eğitim ve kurslara katılım sağlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Ali Osman Şaş, mesleki çalışmalarına  devam ederek danışanlarına hizmet ...

Etiketler
Bilişsel davranışçı terapisi
Uzm. Kl. Psk. Ali Osman Şaş
Uzm. Kl. Psk. Ali Osman Şaş
Trabzon - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube