Bebekte sağlığın en önemli göstergesi refleksler

Bebekte sağlığın en önemli göstergesi refleksler

Gag refleksi, palmar yapışma, tonik boyun refleksi, bebek davranışları, bebeklerde refleks, bebekte yönelme tepkisi, mora refleksi, bebekte arama ve emme refleksi, bebek tepkileri ,Anne Baba için yeni doğan bebeklerinde en önemlisi bebeklerinin sağlıklı olmasıdır.Bebekte Sağlığın en önemli göstergesi refleksler yeni doğan bebekler, avucunu okşadığınızda parmaklarıyla elinizi kavrar; yanağınızı yüzünüze yasladığınızda emme pozisyonu alır. Bu hareketler, bebeğinize özgü reflekslerdir.

ARAMA VE EMME ÖNEMLİ

Tüm sağlıklı bebekler; önceden bilinen ve sırayla başlayıp kaybolan reflekslerle birlikte doğarlar. Ancak, refleks cevaplarının eksikliği, olası bir nörolojik sorunun habercisi olabilir. Yeni doğan bebeğinizin hastanede yapılan muayenesinin bir kısmı, çeşitli reflekslerin ve cevapların aydınlığa çıkarılması girişimlerini içerir.
Arama ve emme refleksi, bebeğinizin en önemli iki refleksidir. Bebeğin yanağının okşanması, arama ve emme refleksini ortaya çıkarır.
Tonik boyun refleksi, bebek sırtüstü yatarken ve başı yana çevrildiğinde görülür. Vücudunu gerer, bacaklarını yukarı doğru çeker. 2 aylık bebeklerde daha belirgindir.
Bebekler, refleksler sayesinde kendilerini koruma yeteneğine sahiptirler. Yeni doğan bebek, güçlü bir gag refleksi sayesinde; nefes borusunu açık tutmaya yardımcı olmak amacıyla balgam tükürme yeteneğine sahiptir. Yani bir bebek, soluk borusunun açık kalmasını sağlamak amacıyla balgam tükürebilir.

KENDİLERİNİ KORURLAR

Bebeklerin kendilerini korumak için kullandıkları birçok refleks ve tepki vardır. Örneğin; bebeğin vücudunun bir kısmı soğuk havaya maruz kalacak olursa; tüm vücudunun rengi ve sıcaklığı değişir, kol ve bacaklarını vücuduna doğru toplar, soğuğa maruz kalan yüzey alanını azaltmaya çalışır, sıcak kalma çabası içinde titremeye ve ağlamaya başlar. Ayrıca kuvvetli bir göz kırpma refleksi, bebeğin gözlerinin parlak ışıktan korunmasını sağlar

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Zafer Çapar

Dr. Öğr. Üyesi. Hüseyin Zafer Çapar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına VM Medicalpark Bursa Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

 

Etiketler
Refleksler
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Zafer Çapar
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Zafer Çapar
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube