Bebeğiniz ve siz

Bebeğiniz ve siz

Bebeğiniz ile ilk iletişiminiz anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek,16.haftadan itibaren duyduğu seslere, hareket ederek ve kalp atışlarındaki değişiklik ile tepki vermeye başlar. Bebekler işitme duyuları gelişmiş olarak doğarlar ve bebeğe en güçlü ulaşan ses annesinin sesidir. Doğum sonrasında da anne sesi ve annenin kalp atışına benzeyen sesler bebeği çok rahatlatır. Annesi sakin bir sesle cümleler kurduğunda bebeğin kalp atışları rahatlar.

Bebekler anne karnında 26 haftalık iken annelerinin sesinin ritmini ayırt edebilirler. Hamileliğin son 3 ayında ise bebekler müzik ya da gürültü duyduklarında tekme atarlar, sese göre tepki gösterirler. 

Bebeğin, doğumundan sonraki ilk haftalarda bebek yeni iletişim yolları keşfetmeye başlar. Annenin mimikleri, canlılığı, ses tonu bebeğin ilgisini çekmeye başlar ve bebek gülümseyerek ya da ellerini ve kollarını hareket ettirerek tepki göstermeye başlar. İlerleyen zamanlarda (1 aylıkken) bebek göz teması kurmaya, sesleri dinlemeye, gözlemlemeye başlar. Bu anneyle olan sosyal ve duygusal gelişimler bebeklerin iletişim kurma becerilerinin ilk adımlarıdır.3 aylıkken konuşmaya cevap olarak gülümsemesi, 4 aylıkken seslere ses çıkarak cevap vermek gelişimlerinin bir göstergesidir. Daha sonra bu seslere hareketler de eklenir. 8 aylıkken temsili ve niyet içeren beceriler geliştirmeye başlarlar. İletişim, mimikler ve vücut diliyle desteklenir.15–16 aylıkken kendi vücut parçalarını istek üzerine gösterebilirler. Bu dönemde yaklaşık 10 kelime olan kelime hazneleri, 20 aylıkken 150 kelimeye ulaşır.

Anneler bebeklerini ilk kucaklarına aldıklarında, bebeklerde bir güven hissi oluşmaya başlar. Bebekler korunduklarını, sevildiklerini ve ihtiyaçlarının karşılandığını hissederler. Bu ihtiyaçlarının karşılanması anne-bebek iletişimi açısından oldukça önemlidir. Anneler ve bebekler doğumdan itibaren kendi özel dillerini oluştururlar ve böylece iletişim başlamış olur. Dil gelişimleri, doğumlarından başlayarak anne ve bebeğin kurdukları güven verici ilişki sayesinde ilerler.

Annenin bebeğiyle oyun oynaması onun iletişim kurma becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Oyun oynarken gülümsemek, ilişki kurmanın olumlu ve eğlenceli olduğunu gösterir. Her bebeğin iletişim kurma yolları farklıdır. Bir bebeği sakinleştiren şeyler başka bir bebeği heyecanlandırabilir. Anne ve bebeğin paylaşımı bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlayacak ve onu motive ederek gelişimini destekleyecektir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Tepeli Yürüten

 1976 yılında İstanbul’ da doğdu.  1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’ nü bitirdi.  Kognitif ve Davranışçı Terapiler, Aile ve Çift Terapileri, Cinsel İşlev Bozuklukları ve Tedavileri eğitimlerini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoloji Laboratuarında 3 yıl boyunca Psikolojik Testler üzerine eğitim aldı.  Sırasıyla Fransız Lape Hastanesi, Anadolu Ruh Sağlığı Merkezi, İsviçre Hastanesi ve Göztepe Şafak Hastanesi'nde Psikolog olarak görev aldı.  Psikoloji çalışmalarının yanısıra,Association For Coaching resmi kurumsal üyesi olan The Coaching Institude tarafından verilen Yaşam Koçluğu, Kurumsal Koçluk ve Yönetici Koçluğu eğitimlerini tamamladı.  Association For Coaching(London) tarafından düzenlenen Embracing Excellence, Ethics in Coaching başlıklı eğitim ve seminerlere katıl ...

Etiketler
Bebeğiniz ve siz
Psk. Merve Tepeli Yürüten
Psk. Merve Tepeli Yürüten
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube