Başarısız tüp bebek uygulamalarında ve düşüklerde cgh yöntemi

Başarısız tüp bebek uygulamalarında ve düşüklerde cgh yöntemi

TÜRKİYE’DE BAŞARISIZ TÜP BEBEK UYGULAMALARINDA VE DÜŞÜKLERDE CGH (komparatif genomik hibridizasyonu) YÖNTEMİ İLE GENETİK İNCELEME ARTIK DAHA DETAYLI YAPILIYOR

Kromozom bilindiği gibi yapı taşımızdır. Kromozom yapısı sağlıklı değilse gebelik oluşmaz, gebe kalınsa dahi düşükle sonlanır.(Bu nedenle sağlıklı embriyolarının tespiti çok önemlidir.)Nesiller arasındaki genetik özellikler anne babadan çocuğa kromozomlar ile geçer. Kromozomlar insanda 46 adettir ve kendinden önceki atalarının bütün özelliklerine sahiptir. Dünya da sayılı merkezlerde yapılan ve başarısız tüp bebeklerin yeni umudu CGH yöntemi ile artık Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Genellikle yapılan ve PGD(preimplantasyon genetik tanı)diye bilinen yöntemle ancak belli kromozomlar incelenebiliyor ve onlardaki bozukluklar tespit edilebiliyordu. Hâlbuki yeni yöntemle bütün kromozomlar tetkik edilebiliyor, gebeliği engelleyen veya gebelikle oluşabilecek genetik problemler saptanabiliyor. En kaliteli ve yapısal olarak en sağlam embriyolar kullanıldığı için %45-%55olan tek embriyo transfer başarı oranı %70-75 oranına kadar çıkabilmektedir ki bu şimdiye kadar ulaşılamamış bir başarı oranıdır.

KİMLERE TAVSİYE EDİYORUZ

-38 Yaş ve üzeri anne adayları
-Yaşa hiç bakmadan 2 kez tüp bebek tedavisi uygulanıp gebelik oluşmadıysa,
-Daha önce PGD yapılmış ve 1 normal embriyo tespit edilip transfer sonucu negatif ise,
-Tekrarlayan düşükleri olup anatomik bir sebep bulunmadıysa,
-Azoospermi(sıfır sperm)ve 5 milyona kadar spermi olan erkeklerde CGH için plan yapılabilir.

HCG uygulamasının bir diğer avantajı, elde edilen embriyoların hepsinin tüm kromozomlarının incelenmesi sonucu en kaliteli ve genetik açıdan en sağlamı tespit edilerek 1 embriyo transfer ediliyor ve hem yüksek gebelik oranı elde ediliyor ve hem de çoğul gebelik olma ihtimali ortadan kalkıyor. Buda anne ve çocuk sağlığı için avantaj sağlıyor.

CGH DA NE YAPILIYOR?

Tüp bebek tedavisi için gelen anne adaylarının yumurtaları uygulanan yumurta uyarılma tedavisi sonrası toplanıyor. Eşinin spermi ile laboratuar ortamında özel mikroskop ve mikro manüplatör eşliğinde döllenir. Döllenen embriyolardan, gelişiminin 3. gününde 6-8 hücreli olduktan sonra lazer eşliğinde 1 hücre veya 5.gününde embriyodan eşinin( placenta)gelişeceği kısımdan (Trofektoderm)lazerle alınan 3-5 hücre alınır. Tecrübeli embriyolog ve gelişmiş aletlerle yapılan bu işlemin embriyoya hiçbir zararı yoktur. Kalan hücreler bölünüp gelişimine devam eder, sadece alınan hücre incelemeye alınır ve bu hücre mikroarray tabanlı karşılaştırmalı genomik hibridizasyon CGH yapılır. İncelemenin doğruluğunun %95 e kadar çıktığı düşünülürse, kaliteli gebelik şansının da ne kadar artabileceği daha iyi anlaşılmaktadır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Recai Pabuçcu

Etiketler
Cgh da ne yapiliyor?
Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube