B12 vitamin eksikliği

B12 vitamin eksikliği

~~B12 vitamin eksikliği ülkemizde sık görülen bir kansızlık çeşitidir. B12 vitamin eksikliği sıklıkla beslenme bozukluğuna bağlı gelişmektedir. Vejeteryan beslenme ya da et ürünlerinin yeterince alınamaması sonucu gelişmektedir.

B12 vitamini insanda ne iş yapar? Görevleri nedir? Nörolojiyi niye ilgilendirir?

B12 vitamini vücudumuzdaki tüm hücrelerin gelişmesi, büyümesi ve yenilenmesi için gereklidir. DNA sentezi için olmazsa olmazdır. Sinir hücrelerinin yani beynin iyi çalışması için gereklidir. Eksikliğinde beyinsel problemler yaşanması doğaldır. Algılama, konsantrasyon, zeka, düşünme fonksiyonları eksikliğinde etkilenmektedir. B12 vitamini hiçbir bitkinin yapısında yoktur. Sadece hayvansal gıdalarda vardır. Karaciğer, dalak, böbrek, et, yumurta, peynir, süt ve deniz ürünleri başlıca zengin bulunduğu gıdalardır. Aslında vücudumuzun B12 vitamini gereksinimi çok düşüktür. 3 mikrogram bir insana yeter. 1 mg B12 vitamini bir insana 2 yıl yetecek düzeydedir. B12 vitamini vücutta depolanabilen bir vitamindir. Eksiklik bulgularının çıkabilmesi için en az iki yıl yetersiz alınması gerekmektedir. Eksikliğinde demir eksikliğinde gördüğümüz halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk ve solukluk şikayetleri olur. Nörolojik ilk belirtiler ellerin uçlarında uyuşma, denge bozukluğu ve yürüme bozukluğudur. Depresyon, psikiyatrik şikayetler, hayeller görme sıktır. Okul çocuklarında okul başarısında gerileme ön planda olabilir. Öğretmeni son zamanlarda çocuğunuzda bir gerileme olduğunu size bildirebilir. Göz sinirinin etkilenmesi durumunda görme zorlukları yaşanabilir. Peki yeni doğan bebekler nasıl etkilenir. Eğer annede gebelik süresince eksiklik var ise bebekte de eksiklik olmaktadır. Doğum sonrası emzirme sürecinde anne sütünde de az miktarda olduğu için bebekte eksikliği yaşamaktadır. B12 vitamini eksikliği olan çocuklarda bazan epilepsi nöbetleri de görülebilmektedir.
B12 vitamini eksikliğinde önemli olan korunmadır. Zengin olduğu gıdaların diyette yer alması, gebelik süresince annelerin en az bir kere B12 vitamin düzeyi baktırmaları yeterli olacaktır.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Işıkay

Doç. Dr. Sedat IŞIKAY, 1977 yılında Iğdır ilinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almış, 2001-2003 yılları arasında Iğdır, 2 Nolu Sağlık Ocağında pratisyen doktor olarak görev yapmıştır. İhtisasına ise 2004 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve 2009 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009 yılında 5 ay boyunca Hakkari, Yüksekova Devlet Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini yapmıştır. 2009-2012 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nöroloji Bilim Dalında, çocuk nöroloji yan dal eğitimini tamamlayan Doç. Dr. Sedat IŞIKAY 2012-20 ...

Etiketler
B12 vitamini
Prof. Dr. Sedat Işıkay
Prof. Dr. Sedat Işıkay
Gaziantep - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube