Ateşli nöbet (havale)

Ateşli nöbet (havale)

Ateşli havale nedir kimlerde görülür?
Havale bilinç ve davranış değişikliğidir. Ateşli havale ise üst solunum yolu enfeksiyonu ya da ishal gibi bir enfeksiyonun neden olduğu ateş sırasında görülen nöbetlerdir.  Genellikle 6 ay-5yaş arasındaki çocuklarda görülür.

Havaleler enfeksiyonun hangi döneminde görülür?
Ateşli havalenin büyük bir kısmı enfeksiyonun ilk 2 gününde görülür. 

Ateşli havale genetik geçişli midir?
Ateşli havalelerin %20’si genetik geçişlidir. Bu çocukların yakın akrabalarında ateşli havale öyküsü olabilir. 

Ateşli havale geçiren çocuklarda ileride kalıcı beyin hasarı olabilir mi?
Sayısı ne olursa olsun ateşli havaleler sonrasında çocuğun zekasında herhangi bir gerileme olmaz. Beyinde hücrelerin ölümüne sebep olmaz.

Ateşli havale sırasında ne yapılmalıdır?
Öncelikle sakin olunmalı ve hasta yan yatırılmalıdır. Nöbetler sırasında dişler kilitlenebilir; bunu önlemek amacı ile ağıza kaşık, tahta çubuk, parmak sokulup dişler açılmaya çalışılmamalıdır. Bu müdahaleler çocuğa zarar verebilir. Nöbet anında hastanın üzerine soğuk su dökülmemeli ve ağızdan ilaç verilmeye çalışılmamalıdır. Doktorunuz tarafından önerildiyse popodan ilaç kullanabilirsiniz.

Ateşli havale nasıl tedavi edilir?
Her zaman ilaç tedavisi gerekli değildir. Ancak; nöbet anında nöbet durdurmak macı ile popodan ilaç alınabilir. Koruyucu amaçlı uzun süreli kullanmak üzere ağızdan antiepileptik ilacıın gerek olup olmadığına veya tedavinin türüne doktorunuz karar verecektir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk İncecik

Prof. Dr. Faruk İncecik, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997 - 2002 yılları arasında yine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Unvanı almıştır.  Mustafa Kemal Üniversitesi'nde 2002 - 2006 yılları arasında ''Yardımcı Doçent Doktor'' olarak, 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalında Öğr. Gör. Uzm. Dr. olarak hasta kabulü yapmış olan Prof. Dr. Faruk İncecik, 2009 yılında Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'nda yan dal ihtsais eğitimine başlamış, 2011 yılında ''Doçent Doktor'' 2015 yılından itibaren ''Profesör Doktor'' unvanını almıştır.  Prof. Dr. Faruk İncecik mesle ...

Etiketler
Epilepsi türleri
Prof. Dr. Faruk İncecik
Prof. Dr. Faruk İncecik
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube