Aşırı terleme tedavisinde botoks nasıl kullanılır?

Aşırı terleme tedavisinde botoks nasıl kullanılır?

Terleme Amaçlı Botoks Uygulamaları

Terleme vücut ısımızın dengelenmesi  için gereklidir. Ancak bazen vücudumuz normalden dahah fazla ter üretir. Bu duruma aşırı terleme (hiperhidrozis) denilmektedir.  Aşırı terleme iç organ hastalığına bağlı oluşabilir. Sinir sistemi hastalıkları veya hormonal hastalıkların bazıları aşırı terlemeye neden olabilir.  Ancak bazen altta yatan bir hastalık bulunmaz. Terleme stress ve utanma gibi psikolojik durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltukaltı, avuç içi, ayak tabanı ve yüzde alın bölgesinde ortaya çıkmaktadır.

Aşırı terleme çoğu kişi için sosyal bir sorundur. Aşırı terlemeye bağlı giysilerde leke oluşumu ve kötü koku oluşabilir.

Aşırı terleme tedavisinde son yıllarda uygulanan en etkili tedavi yöntemi botoks uygulamalarıdır. Botoks  ter bezlerinin çalışmasını engelleyerek terlemeyi önlemektedir.

Hangi bölgelere uygulanır?

Terleme tedavisinde botoks en sık koltukaltı bölgesine uygulanmaktadır. Terleme problem olan avuç içi ve ayak tabanı bölgesinde de botoks oldukça etkilidir. Yüz terlemelerinde ise mezoterapi yöntemi şeklinde botoks uygulmaları yapılmaktadır.

Uygulama nasıl yapılır?

Botoks uygulama öncesi terleyen bölgenin belirnmesi için nişasta-iyot testi yapılabilir. Böylece en çok terleyen bölge siyah renge boyanmaktadır. Botoks bu bölgere uygulanır.  Koltukaltında  derin olmayan uygulamalar yapılırken, acuçiçi ve ayak tabanında daha derim injeksiyonlar yapılmalıdır. Botoks , yüz bölgesinde ise tüm yüz bölgesine derialtına küçük enjeksiyonlar şeklinde uygulanmalıdır.

Etki süresi ne kadardır?

Terleme tedavisinde uygulanan botoksun etkisi 4-8 aydır.

Riskleri var mıdır?

Terleme tedavisinde uygulanan botoks deneyimi olan hekimler tarafından uygulanmalıdır. Eğer doğru uygulama yapılmazsa uygulama yapılan bölgede yanma-karıncalanma veya kas zayıflığı  görülebilir.
 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Gonca Gökdemir

Etiketler
Terleme botox
Doç. Dr. Gonca Gökdemir
Doç. Dr. Gonca Gökdemir
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube