Aort cerrahisi

Aort cerrahisi

Kalpten çıkan en büyük damar olan aortun, uzun süreli yüksek basınca maruz kalması sonucu iç cidarından başlayarak yırtılması olayına ´aort diseksiyonu´ adı verilir. Son derece acil bir durumdur ve hayati tehlike söz konusudur. Aort damarındaki yırtılmanın yerine göre, klinik seyir farklılıklar gösterebilir. Hastanın, hemen teşhis konulup, saatler içerisinde ameliyata alınması gerekebilir ve yırtılmış olan aort kısmı, yapay damar ile değiştirilerek tamir edilir. Aortun bazı bölgelerinde doğuştan veya sonradan olan sebeplerle yerel ´balonlaşma (anevrizma)´ olabilir. Bu anevrizma çapı 5,5 – 6 cm´e ulaştığında ´patlama´ riski oldukça yüksektir. Bu nedenle damarın bu bölgesinin çıkartılıp yerine yapay damar konulması gerekir.

Eğer anevrizma göğüs kafesi içinde ise açık kalp ameliyatı veya endovasküler yöntemlerle tamir edilir. Eğer karın boşluğunda ise açık kalp ameliyatına gerek duymadan karın boşluğuna girilip, cerrahi olarak veya yine endovasküler yöntemlerle yapay damar grefti yerleştirilir.

Aortun bacakları besleyen dallarının başlangıç kısımlarında yerel daralmalar oluşabilir (yağ ve kolesterol birikimi sonucu). Bu darlıklar bacaklarda önemli derecede beslenme bozukluğu yapıyor ise bacaklara giden kan akımını artırmak amacı ile köprüleme (by-pass) ameliyatı yapılabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mustafa Emmiler

Doç.Dr Mustafa EMMİLER, 3 Aralık 1970  tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İnönü Üniversitesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2010 yılında Doçent ünvanı almıştır. Mesleki çalışmalarına  Doç. Dr. Mustafa Emmiler Özel Kliniğinde devam etmektedir. Doç.Dr Mustafa EMMİLER, Türk Göğüs Kalp Damar cerrahisi derneği. Europen cardiothorasic surgery association. Türk damar cerrahisi derneği üyesidir.   ----- Mustafa Emmiler was born on 3 December 1970.He completed his master's degree at Anadolu University Faculty of Medicine in 1993. He completed his medical specialty in the department of cardiovascular surgery at Inonu University. Topic of his medical special ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Aort cerrahisi
Doç. Dr. Mustafa Emmiler
Doç. Dr. Mustafa Emmiler
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube