Aort anevrizması nedir ? belirtisi nedir? tedavi

Aort anevrizması nedir ? belirtisi nedir? tedavi

Aort çıkan arkus inen torakal ve abdominal bölümlerden oluşur.Torakal ve abdominal daha çok aterosklerotik tutulum ön planda asendan aort ise damar duvarını zayıflatan mediya zayıflığı sebeptir.Asendan aort biküspit aort,marfan,ehler danlos,turner sendromu gibi sistemik bir hastalığı bir parçası ise daha önemli ve tehlikelidir.Aile hikayesi varlığı hipertansiyon gibi risk faktörü varsa daha önemli ve risklidir.Hasta kadınsa gebelik tehlikelidir.Tedavi beraberinde aort kapak hastalığı varsa daha zordur.Hem ekokardiyografi tomografi yapılması operasyon zamanlaması açısından önemlidir.Marfan 4,5,biküspit 5,ek hastalıksız aort 5,5 cm gelince operasyon planlanır.Kardiyolog sıkı takip ile 6 ay ve 1 yıllık büyüme genişleme hızına göre daha erken de operasyona karar verebilir.Yakın sıkı takip aile yakınlarının taraması gereklidir.

Abdominal aort ise 65 yaş üzerinde yaşlı erkek hastalarda ateskleroz zemininde gelişir.Batıda batın usg ile tarama önerilmekle 65 yaş üzeri erkek,aile hikayesi olan,hipertansiyon,diyabet,sigara içen ve kronik akciger hastalığı olanlarda aort anevrizması araştırmalıdır.Anevrizma türü büyüme hızı bası bulgusu distal damar hastalığı bt tomografi ve anjio ile tanı konulur.Hızlı büyüyen yırtılmış riptüre Abdominal aort anevrizmaları acil endovasküler veya açık cerrahi ile tedavi edilir.Aort 5,5 üzerinde greft stent ile tedavi edilir.Endovasküler düşük mortalite ile yapılabilir nadieren açık cerrahi onarım tercih edilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Atilla Bitigen

Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kartal Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı, 2013 yulında ise Profesör ünvanını almıştır.

1997-2009 yılları arası Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde, görev yapmış olan Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, mesleki çalışmalarına 2009 yılından beri Medical Park Fatih Hastanesi'nde devam etmektedir. Aynı zamanda İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi profesör olarak çalışmaktadır.2018 döneminden itibaren TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanıdır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Aorta anevrizmasinin endovasküler (kapali) tedavisi
Prof. Dr. Atilla Bitigen
Prof. Dr. Atilla Bitigen
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube