Anne sütü olmasa da olur, demeyin!!!

Anne sütü olmasa da olur, demeyin!!!

Anne sütünün vücut tarafından kullanım değeri yüksek, sindirimi kolay, yeni doğan bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlayacak tüm besin öğelerini içinde barındıran doğal bir besin kaynağı olmasından dolayı Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), UNICEF gibi birçok uluslararası organizasyon ve bilimsel kurum tarafından bebekler için en iyi besin olarak kabul edilmektedir. Anne sütüyle beslenmenin hem bebek için hem de anne için birçok yararı bulunmaktadır. Bu yararların başında bebeğin beslenmesi gelmesine karşın anne için sağlık, psikolojik, bağışıklık, ekonomik ve sosyal açıdan fayda sağlamaktadır. Bebekler ve çocuklar için uzun dönemde birçok hastalığa karşı koruyucu biyoaktif öğeler içermektedir.

İlk 6 ay boyunca bebeğe anne sütü dışında gerekmediği sürece ek besin ve su verilmemelidir. Anne sütü uygun yöntem, sıklık ve sürede bebeğe verilmelidir. DSÖ ve birçok bilimsel topluluğun tavsiyelerine göre 6. aydan sonra uygun şekilde başlanan tamamlayıcı besinlerle birlikte emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Türkiye de yılda 1,3 milyon çocuğun ölmesi ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. Aydan sonra uygun ek besine başlanılarak önlenebileceği rapor edilmektedir. Ayrıca anne sütü hem en ekonomik hem de en çevre dostu beslenme biçimi olarak kabul edilmektedir. Çünkü hastalıkları önlemekte ve maliyeti çok düşüktür.

Anne sütü başta prematüre ve hasta yeni doğanlar olmak üzere tüm bebekleri için en ideal besin olarak kabul edilmektedir. Bebeğin yaşına ve fizyolojik durumuna göre anne sütü içeriği değişebilmekte olduğu için önemli bir besleyici olarak kabul edilmektedir. Anneler emzirme konusu hakkında eğitilmeli ve desteklenmelidir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) tüm bebeklerin emzirilmesi için anneleri teşvik de bulunduracak bir politika izlenmesini önermektedir.

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Anne sütü
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube