Ameliyatlar ve akciğer sağlığınız

Her hangi  bir sebepten ameliyat olacağımız zaman akla ilk kalbimiz gelir. Kalbin ameliyattan önce, ameliyat sırasında veya sonrasında sorun çıkarabileceğini düşünerek, hemen operasyon öncesi kontrolleri cerrahınız ve anestezi hekiminiz  planlar.  Akciğerlerde de,  en az  kalp kadar operasyon sırasında ve sonrasında sorun yaşanmaktadır. Ameliyatta  uygulanan   genel anestezi sırasında  ve sonrasında,  akciğerlerimizde bir takım değişiklikler  olur.  Akciğer hacmi anesteziye  bağlı olarak azalır. Özellikle akciğer tabanları sönme eğilimi (atelektazi) gösterir. Akciğer zarı su toplayabilir. Kanda oksijen oranı düşebilir, zatürre gelişebilir.  Sık görülebilecek bu komplikasyonları önlemek mümkündür. Operasyon öncesi ve sonrası yapılacak solunum egzersizleri,  balgam atma teknikleri  ve  bir takım ilaçlar ile akciğer sağlığı korunmaya çalışılır.

Ameliyatlar ve akciğer sağlığınız

Yakın zamanda bir ameliyat planlıyor musunuz?

Her hangi  bir sebepten ameliyat olacağımız zaman akla ilk kalbimiz gelir. Kalbin ameliyattan önce, ameliyat sırasında veya sonrasında sorun çıkarabileceğini düşünerek, hemen operasyon öncesi kontrolleri cerrahınız ve anestezi hekiminiz  planlar.  Akciğerlerde de,  en az  kalp kadar operasyon sırasında ve sonrasında sorun yaşanmaktadır.

Ameliyatta  uygulanan   genel anestezi sırasında  ve sonrasında,  akciğerlerimizde bir takım değişiklikler  olur.  Akciğer hacmi anesteziye  bağlı olarak azalır. Özellikle akciğer tabanları sönme eğilimi (atelektazi) gösterir. Akciğer zarı su toplayabilir. Kanda oksijen oranı düşebilir, zatürre gelişebilir.  Sık görülebilecek bu komplikasyonları önlemek mümkündür. Operasyon öncesi ve sonrası yapılacak solunum egzersizleri,  balgam atma teknikleri  ve  bir takım ilaçlar ile akciğer sağlığı korunmaya çalışılır. 

Operasyona ve  hareketsiz kalmaya bağlı gelişebilecek akciğere pıhtı atması (akciğer embolisi) da sık görülen akciğer  komplikasyonlardan biridir.  Cerrahınız ve göğüs hastalıkları  uzmanları  emboliyi önlemeye yönelik tedavileri planlayacaktır. 

Halihazırda bir akciğer problemi teşhisi konduysa (örneğin, KOAH, astım vb..)  ne tür bir ameliyat geçiriyor olursanız olun, postoperatif akciğer komplikasyonu riskiniz daha yüksektir. Akciğer hastalığı olan hastaların, operasyon  öncesi anestezi ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilmeleri  yapılarak  akciğer grafileri, solunum fonksiyon testleri ile operasyon risk oranı belirlenmeli  ve gerekli koruyucu önlemler planlanmalıdır. 

 Bu şekilde, herhangi bir beklenmedik komplikasyon meydana gelse bile, mevcut akciğer probleminizi ve genel tıbbi geçmişinizi  biliyor olmak  tedavide büyük avantaj sağlayacaktır.

Genel anestezi almadan önce  sigarayı bırakmak, olası akciğer komplikasyonlarını azaltmanın  en önemli  maddesidir.

Ameliyat öncesi neler kontrol edilmeli :

Ameliyat öncesi değerlendirmeyi yaparken hastanın cerrahı, anestezisti ile  birlikte koordineli çalışılmalıdır. Aşağıda, ameliyattan önce hastayı hazırlamak için kullandığımız genel bir kontrol listesi bulunmaktadır. Tabii ki, kişinin tıbbi durumuna göre   özelleştirilmiş farklı kontrollerde yapılabilir. 

Ameliyattan önce:

-Fonksiyonel kapasitenizi öğrenir, fiziksel durumunuzu belirler ve önceki tıbbi cerrahi geçmişinizi ve anesteziye tepkilerinizi inceleriz.

-Özellikle zaten bir akciğer hastalığınız varsa, oksijenasyon ve ventilasyon durumunu değerlendiririz. Akciğer garfisi,  arter kan gazı, solunum fonksiyon testleri bu konuda bize bilgi verir.

-Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak için ihtiyacınız olan bırakma desteğini sağlarız.

-Obezseniz veya yetersiz besleniyorsanız, beslenmenizi yönetmek için ihtiyacınız olan yardımı sağlarız ve bu konuda diyetisyen ve endokrinologlardan destek alırız.

– Ameliyattan hemen önce, ameliyat sırasında ve sonrasında uygulanması gereken ilaçları belirler ve düzenleriz.

– Akciğer embolisi  riskine  karşı koruyucu önlemleri ve ilaçları planlarız.

-Operasyon sonrası dönemde akciğer sönmesini önleyici önlemleri planlar ve solunum fizyoterapisi desteği planlarız.

Riskli ameliyatlar sırasında olası komplikasyoları önlemek ve en aza indirmek ve doğru zamanda doğru müdahaleyi yapmak ekip işidir. Ekipte: cerrah, anestezist, göğüs hastalıkları uzmanı, yoğun bakım uzmanı, kardiolog veftr uzmanları ihtiyaca göre bulunmalıdır. 

 

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Beril Bahadır Erdoğan

Uzman Dr.Beril Bahadır Erdoğan, 1974, Kuyucak/Aydın doğumludur. 1997 yılında Uludağ üniversitesi tıp fakültesinden mezun olmuştur. 1998-2003 yılları arasında aynı üniversitede Göğüs hastalıları ve. Tüberküloz Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2003-2005 yıllarında UÜTF Göğüs Hastalıkları kliniğinde uzman hekim olarak çalışmaya devam etti. Bu süreçte, genel klinik çalışmaları dışında özellikle alerji, akciğer parankim hastalıkları alanında ve bronkoskopi labartuvarında çalıştı. Uyku labartuvarında pratik eğitim aldı. . Şubat 2006 tarihinden itibaren Eylül 2022 ‘e kadar Acıbadem Sağlık Grubu Bursa Hastanesinde tek Göğüs hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. Bu süreçte: bronkoskopi (bronkoalveolar lavaj), solunum fonksiyon labaratuvarı ( spirometri, dlco, mip,mep) , uyku labaratuvarında çalışmış, Alerjik ...

Etiketler
Akciğer ameliyatı
Uzm. Dr. Beril Bahadır Erdoğan
Uzm. Dr. Beril Bahadır Erdoğan
Bursa - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube