Alkol bağımlılığı

Alkol tüketen bireylerde, bağımlılık profilleri bağlamında, bir dizi fiziksel, davranışsal ve bilişsel değişiklik eşliğinde, tedavisi zor bir kronik ve tekrarlayıcı hastalık seviyesine ulaşabilen bir durum oluşabilmektedir. Alkol bağımlılığına ulaşmada çok sayıda faktör rol oynamaktadır.

Alkol bağımlılığı

Alkol tüketen bireylerde, bağımlılık profilleri bağlamında, bir dizi fiziksel, davranışsal ve bilişsel değişiklik eşliğinde, tedavisi zor bir kronik ve tekrarlayıcı hastalık seviyesine ulaşabilen bir durum oluşabilmektedir. Alkol bağımlılığına ulaşmada çok sayıda faktör rol oynamaktadır. Alkol tüketen kişilerde, alkol tüketme eyleminin ardından yaşanan kontrol kaybı, alkolün zararlı kullanımı ve alkol bağımlılığı arasında hassas bir denge bulunmaktadır. Alkol tüketimi sonucu oluşan bağımlılık profilinin gelişimi hakkında kesin bir yargıda bulunmak mümkün değildir. Her bireyin hayatında nasıl çeşitlilik varsa, bağımlılık profilleri ve bağımlılık oluşum süreçleri arasında da büyük farklılıklar mevcuttur. Bu durumla birlikte, alkol tüketen bireylerin yaşadığı rahatsızlıklar toplumun geniş bir kesiminde ve ekonomik gruplarda görülebilmektedir. Tüm tanı sistemlerinde literatürde yer alan, alkolle ilintili rahatsızlıkların temelinde, bireylerin sürekli alkol tüketimi ve alkol tüketiminden sonra fiziksel, bilişsel ve davranışsal değişimlerin meydana gelmesi beklenmektedir . Kişilerin hayatlarında önemli kayıplar, aile veya kişisel sorunlar gibi önemli yaşam deneyimleri sonrasında da bağımlılık profilleri gelişebilmektedir. Bu tür travmatik olaylar karşısında, bireylerde çeşitli duygusal tepkiler ortaya çıkmaktadır. Bireyler, yoğun olumsuz duygular yaşayabilmekte ve genellikle yaşamlarını etkileyen kötü olaylara bir süre sonra uyum sağlama eğilimi gösterebilmektedir

Bu makale 22 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Eyüp Serdar Gelegen

Her zaman ve her alanda yeni bilgiler öğrenmeye hevesli, Psikoloji üzerine lisansını tamamlayıp, Klinik Psikoloji üzerine Yüksek Lisansını yapmıştır. Mesleğini başarı ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirmek en büyük isteğidir.

Şu anda Engelsiz Yaşam Merkezi’nde danışan kabul etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bağımlılık belirtileri
Psk. Eyüp Serdar Gelegen
Psk. Eyüp Serdar Gelegen
Malatya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube