Alışveriş bağımlılığı hakkında

Alışveriş bağımlılığı hakkında

İnsanlar kendilerini iyi hissetmek için alışveriş yapmak isterler fakat alışveriş yaptıktan sonra bir keyif ve rahatlama hissi yaşar ve kısa bir süre sonra pişmanlık ve suçluluk duygularını yaşamaya başlar. Alışveriş, duygularımızı düzenlemek için bir başa çıkma mekanizması olarak kullandığımızda tehlikeli hale gelir. Bu durumda duygusal harcamaya yol açar. Alışveriş bağımlılığı olan kişiler stres, can sıkıntısı ve kaygı gibi zor duyguları bastırmak için alışveriş yapar.

Alışveriş Bağımlılığı Belirtileri ;

Yapmamanız gereken zamanlarda para harcarsınız - sürekli olarak bütçenizin ötesinde harcama mı yapıyorsunuz, ancak "yardım edemiyor musunuz"? Para endişeleri bunaltıcı olduğunda, kendimizi yapmamız gerekenin tam tersini yaparken bulabiliriz. Fazla harcama, eldeki konunun dikkatini dağıtabilir.

Sonrasında kendinizi suçlu hissedersiniz - duygusal harcama kısır bir döngü izleme eğilimindedir, daha iyi hissetmek için alışveriş yapar, ardından suçluluk duygusu izler ve uzun vadede daha kötü hissetmenize neden olur.

Alışveriş yapmayı düşünmeden duramazsınız - bundan sonra ne alacağınıza dair takıntılı düşünceler, alışverişin sizin için sorunlu hale geldiğinin bir işaretidir.

İlişkilerinizi etkiliyor - eşiniz, arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz alışveriş alışkanlıklarınızla ilgili endişelerini dile getirdi.

Giderek daha fazla borca giriyorsunuz - ancak yine de kendinizi harcamalardan alıkoyamıyorsunuz.

Çevrimiçi alışveriş, kendinizi düşük veya endişeli hissettiğinizde tek "başa çıkma mekanizmanızdır" - üzgün veya üzgün hissettiğimiz zamanlar için çok çeşitli sağlıklı öz bakım stratejilerine sahip olmak önemlidir.

Bu makale 9 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mine Karakaş

Mine Karakaş, Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Şu anda Gedik Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programında tez dönemindedir. Lisans eğitimi alırken İstanbul Tıp Fakültesi (ÇAPA) Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü, Nöropsikoloji Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezinde ve İstanbul Anadolu Adalet Sarayın da eğitim ve staj programını tamamlamıştır. Lisans eğimi sırasında Okan Üniversitesi ile eş zamanlı olarak yürütülen “Çocuk İstismarına Son Projesi” nde görev alarak öğrencilere “Çocuk ve ebeveynleri ihmal ve istismar konusunda farkındalık kazanma” eğitimi vermiştir. Yine staj süresince Prof.Dr.Doğan Şahin'in yanında Major Depresif, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Bipolar ve Kişilik Bozuklukları gibi klinik bozuklukların grup süpervizyon sürecine katılmıştır. Yüksek ...

Etiketler
Alışveriş bağımlılığı
Psk. Mine Karakaş
Psk. Mine Karakaş
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube