Alerji testleri nelerdir?

Alerji testleri nelerdir?

Yama testi (Patch Test) nedir?

Bazı deri alerjilerinin tespit edilmesi için kullanılan bir alerji testidir. Deriye temas eden maddelerden hangisinin alerji yaptığının ayırt edilmesini sağlar.

Yama testi nasıl ve nerede yapılır?

Sırtınıza veya kolunuzun iç kısmına şüphelenilen maddeleri içeren küçük kutucuklar yapıştırılır. Bu maddeler 48 saat süreyle cildinizle temas halinde kalırlar. 48 saat sonra maddeler çıkarılır ve cevap doktorunuz tarafından değerlendirilir. İlk değerlendirmeden 48 saat sonra bir kez daha değerlendirilir ve varsa alerji belirlenir. Bu test hastanelerde dermatoloji ve alerji kliniklerinde uygulanabilir.

Kimlere yama testi yapılabilir?

Cildinde sık sık ekzema gelişen kişilerde alerjiden şüphelenilirse bu test uygulanabilir.

Ne tür maddelere karşı alerji olabilir?

Kozmetikler, makyaj malzemeleri, kıyafetlerimize renk vermek için kullanılan maddeler, deterjanlar, şampuanlar, duş jelleri, temizlik malzemeleri, kokular , nikel, deri kıyafet ve ayakkabılar vs. gibi pek çok madde uzun dönemde kişilerde alerji gelişimine neden olabilirler.

Test sırasında ve öncesinde nelerden kaçınmalıyım?

Maddelerin cildinize temas ettiği 48 saat süreyle ve sonraki 48 saat testin uygulandığı bölgeyi yıkamamanız gereklidir. Aşırı terlemeden ve sürtünmeden kaçınmalısınız çünkü maddeler deriye yeterince temas etmeyebilirler.

Prick test nedir, nasıl yapılır?

Prick test kişinin Tip I alerjisinin bulunduğu maddelerin test edilmesini sağlayan bir testtir. Atopik dermatit, alerjik rinit-astım-konjuktivit gibi durumlarda faydalıdır. Ürtiker (kurdeşen) hastalığında ise az sayıda hastada ipucu vermektedir. Özellikle solunumsal alllerjenler, yiyecek alerjileri bu testle saptanabilmektedir.

Deriye yüzeyel bir çizik atıldıktan sonra (kanatmayacak seviyede) damlatılan alerjene reaksiyon gösterip göstermediği deriden okunmaktadır.

Doğada binlerce alerji oluşturan madde mevcuttur. Deri testlerinde ise belli sayıda maddeye alerjik olunup olunmadığı test edilmektedir. Test edilen maddeler insanlarda en sık alerjiye sebeb olan maddelerdir. Ama yine de hastaların yaklaşık yarısında alerjiye, testte bulunmayan maddeler sebep olmakta ve test sonuçları yardımcı olmamaktadır. Bu yüzden hastaların günlük hayatlarını iyice gözden geçirip hastalığa sebep olan maddeyi kendilerinin tespit etmesi oldukça önemlidir.

Bu makale 28 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşegül Güney

Uzm. Dr. Ayşegül Güney, 1978 yılında doğmuştur. Tıp eğitimini 2001 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. İhtisasını ise Dermatoloji branşında Mersin Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda sürdürerek 2009 yılında uzman doktor unvanını aldı. Dr. Güney'in özel ilgi alanları arasında Genel Dermatoloji, Dermatolojik Cerrahi, Kozmetik Dermatoloji, Akne(sivilce), Atopik Dermatit, Egzemalar, Deri Kanserleri, Kaşıntı, Psöriazis(sedef ),Vitiligo, Behçet Hastalığı,Güneş Lekeleri,Tırnak Hastalıkları Dermatolojik cerrahi uygulamalar: Radyofrekans koter, kriyoterapi, tırnak çekimi, benlerin çıkartılması, erken evre deri kanserlerinin çıkartılması, epidermal kistlerin çıkarılması, Botox ve Dolgu uygulamaları, Dermoroller uygulamaları, Peeling, Mezoterapi, PRP,Gençlik Aşısı, Lazerler ve Lazer Epilasyon yer almaktadır. Dr. ...

Etiketler
Prickt testi
Uzm. Dr. Ayşegül Güney
Uzm. Dr. Ayşegül Güney
Mersin - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube