Akupunkturun kanıtlanmıs 9 etkisi

Akupunkturun kanıtlanmıs 9 etkisi

Akupunktur hekimliğine başladığım günden itibaren çoğu hastamda gözlelediğim değişimler hem bir hekim olarak beni mutlu etmiş hem de olabildiğince şaşırtmıştır. Akupunktur bilinen 6000 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemidir. Acus(iğne) ve Punctura(Batırmak) kelimelerinden ismi türemiş olan akupunkturun bilimsel olarak kanıtlanmış 9 yararından ve yazımın sonunda ise yan etkilerinden bahsedeceğim.

Akupunkturun ana temeli ve amacı homeostazis yani insan vücudunun fiziksel ve ruhsal dengesini sağlamaktır. Homeostazis sağlanırsa insan vücudu kendini tedavi etme yetisine sahiptir. Şimdi sırayla yararlarını anlatmaya başlayalım.

1-) Akupunktur Kronik Ağrıların Alevlenmesini Azaltır:

Kronik ağrılar erişkin nüfusun %20 gibi bir oranında bulunmaktadır. Her yıl bu sayı %10 artış göstermektedir.  Akupunktur yan etkisi en minimal olup hastalara ağrı azaltıcı etki gösteren yöntemdir.

Bunu insan vücudunda sinir sitemi, immun sistem ve hormonları düzenleyerek yapmaktadır. Akupunktur noktalarının uyarılması doğal endorfin ve opioidleri salgılatıp ağrıları hafifletmektedir. Ancak halen akupunkturun bu maddeleri nasıl salgıladığı konusu hipotezdir ve kanıtlanamamıştır. 
Elektroakupunktur kasların üzerine uygulandığında dokunun kan dolaşımını arttırır ve kasa fonksiyonunu doğru yağması için uyarılar gönderir. Elektroakupunktur batıda yaşayan akupunkturistler tarafından daha sık kullanılmaktadır.

Bu makale 4 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ceyhun Dündar

Dr.Ceyhun Dündar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.
 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Akupunktur etkisi
Dr. Ceyhun Dündar
Dr. Ceyhun Dündar
İstanbul - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube