Akupunktur ve başağrısı

Akupunktur ve başağrısı

BAŞAĞRISI OLUŞUMUNDA STRESİN ETKİSİ VE TEDAVİSİNDE AKUPUNKTURUN YERİ

Bir insan gerçekten tehlike uyaranı ile karşılaştığında (örneğin elinde sopa olan bir insanla karşı karşıya kaldığında); öncelikle kalbi çok atmaya başlar, önünde iki seçenek vardır; ya adamın elinden sopayı alacaktır, ya da koşup kaçacaktır.

Her iki durum için de kollarımıza ve bacaklarımızın çalışması gerekir. Bu yüzden kollarımıza ve bacaklarımıza giden damarlar genişler.  Sopayı nasıl alacaktır veya nasıl, nereye kaçacaktır. Yani beyninin çalışması gerekir, beyne giden damarlar genişler. Kişi sopayı alır veya kaçar; sonuç olarak kurtulur. Bütün bu fonksiyonların yöneticisi,  limbik sistem kontrolünde çalışan otonom sinir sisteminin simpatik bölümüdür. Bu her türlü tehlike durumunda çalışarak  kişinin korunmasını sağlayan bir fonksiyonumuzdur.

Limbik sistem; stres oluşturan her uyaranın üstesinden; organ fonksiyonlarımızı uygun şekilde düzenleyerek gelmeye çalışır.

Böylece kişiyi stresin olumsuz etkilerinden korumaya çalışır.

Bununla birlikte  sürekli stres altında olan insanlarda veya  ani karşılaşılan yüksek stres durumlarında (işsiz kalma,  depremde kalma, tehlikeli trafik kazası, sevilen birinin ölümü, boşanma , vb.) limbik sistem  organ fonksiyonlarını düzenleyerek stresin üstesinden gelme fonksiyonunu yerine getiremez hale gelebilir.

İşte bu durumdaki kişilerin limbik sistemleri gündelik hayatın basit bir stress uyaranını bir tehlike uyaranı gibi algılayıp gerekmediği halde beyne giden damarların genişlemesine neden olabilir bu da damar çevresindeki damarların basınç altında kalması ile baş ağrılarını oluşturabilir.

Ayrıca; boyun ve sırtta yerleşen  trapezoid kası  aşırı stress durumunda kasılır. Ortaya çıkan kasılma  ense köküne doğru yayılır ve gerilim tipi baş ağrılarının oluşumunu tetikler.

Kronik baş ağrıları ve migren ağrılarında akupunktur yüz güldürücü sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.  Akupunktur bilimsel çalışmalarla gösterildiği gibi insan beyninde, endorfin denilen morfin benzeri maddeleri salgılatarak ağrı kesici etki üretmektedir. Ayrıca akupunktur limbik sistemi düzenleyerek kişinin strese karşı daha dayanıklı olmasını sağlamakta ve başağrılarının oluşumunu engelleyebilmektedir.

BAŞAĞRISI ve MİGREN TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR NASIL UYGULANIR?

Başağrısı ve migren tedavisi  15 seanstır.  Kulak ve vücut akupunkturu birlikte uygulanır. Haftada 3 seans tedavi yapılır. Seanslar 20’şer dakika sürer.

Tedavi sürecinde;  stres uyaranlarından mümkün olduğunca uzak durulması, huzurlu bir dönem yaratılması tedavinin yararlılığını da arttırmaktadır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kaya Özkuş

Prof. Dr. Kaya ÖZKUŞ, 1963 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlkokul öğrenimini 1975 yılında Giresun Gazi Paşa İlkokulu'nda,orta öğrenimini ise 1980 yılında Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. 1986 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde eğitim görerek, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1989 yılında ise Anatomi uzmanlığını tamamladı. Akupunktur ile ilgili çalışmalarına 1991 yılında başlayanProf. Dr. Özkuş, 1992 yılında Akupunktur uygulama sertifikasını aldı ve Anatomi doçenti oldu. 1993 yılında ise Akupunktur Derneği Başkan yardımcısı seçildi. Prof. Dr. Özkuş ayrıca Kore'nin Seul kentinde yapılan WFAS Uluslararası Akupunktur Sempozyumu'na da katılmıştır. Prof. Dr.Özkuş, Türkiye'de ilk kez 30.04.1994- 21.051995 tarihleri arasında gerçekleşen ve 4 dönemden oluşan 100 saatlik teorik ve pratik akupunktur eğitim seminerlerinin or ...

Prof. Dr. Kaya Özkuş
Prof. Dr. Kaya Özkuş
İstanbul - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube