Ağrıların nedeni stres

Ağrıların nedeni stres

Stres, Hormonların Dengesini Bozuyor

“Aşırı Stres, Hormonların Dengesini Bozuyor, Bu da Kaslarda Şiddetli Ağrılara Neden Oluyor”

Stres, kortizon ve adrenalin hormonlarının aşırı düzeyde salınımına neden olarak başta kaslarda şiddetli ağrıların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan düşük oranlı stres, kontrolden çıktığında kortizon ve adrenalin türevi hormonların aşırı düzeyde salınmasına neden olur, bu da başta boyun ve sırt kasları olmak üzere birçok bölgede şiddetli ağrıya yol açar.

Stres ağrıyı, ağrı da stresi tetikler. Kortizon ve adrenalin türevi hormonların aşırı derecede salınmasına neden olan stres, özellikle boyun ve sırt bölgelerine giden kanın azalmasına, oksijen oranının düşmesine, böylece de bu bölgelerdeki kasların sertleşmesine yol açarak yorgunluğa ve ağrıya sebebiyet vermektedir.

Stres Kaynaklı Ağrılar Vücudun Kendi Kendini İyileştirme Mekanizması İle Yok Edilebiliyor

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen stresin düşük oranda olmasının vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğu ancak kontrolden çıkması durumunda başta boyun ve sırt kasları olmak üzere birçok kasta ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Yüksek seviyeli stres,  kortizon türevi hormonları aşırı derecede uyarmaktadır. Stresle uyarılan adrenalin benzeri hormonlar normalde hissedilmeyecek olan ağrının dahi algılanmasını artırır.  

Aşırı Stres Boyun ve Sırt Kaslarında Ağrıya Neden Oluyor

Kontrol edilemeyen stres boyun ve sırt kaslarında şiddetli ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kliniğimize bel ya da boyun ağrısı şikâyeti ile başvuran hastaların büyük çoğunluğu stresli bir dönemin ardından gelmektedirler. Örneğin, siyatik rahatsızlığı olup belirti vermeyen bir hasta stresli bir durumun ardından şiddetli kalça ve bacak ağrısı ile doktora başvurabilmektedir. Anlaşılacağı gibi stres pek çok ağrılı durumu da tetikleyebilmektedir.  

Stres hormonları olarak bilinen adrenalin türevi hormonlar, aynı zamanda kasların sertleşmesine de neden olmaktadır. Özellikle boyun ve sırt kasları bu tür kasılmalara karşı hassastır. Kasılan kas ise, dokulara giden kanın azalmasına ve oksijen oranının düşmesine neden olur. Bu da ilgili kaslarda yorgunluğa ve ağrıya sebebiyet verir.  

Stres ve Ağrıya Karşı; Egzersiz

Ağrı-stres, Stres -ağrı kısır döngüsünü kırmanın en iyi yolu egzersiz yapmaktan geçer. Hareketsiz yaşamdan uzak durulması gerekmektedir. Türkiye Proloterapi ve Ağrı Kliniği olarak; hastanın strese neden olan ağrılarını proloterapi adını verdiğimiz yöntemle çözmekle kalmıyor, hastaya stresle baş etme becerisini arttıracak destek veriyoruz. Stresi yönetme, önleme konularında farklı yöntemler ışığında danışmanlık ve eğitimler veriyoruz.

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İlker Solmaz

Etiketler
Stres kaynaklı ağrılar
Dr. Öğr. Üyesi İlker Solmaz
Dr. Öğr. Üyesi İlker Solmaz
Ankara - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube