20 yaş dişleri her zaman çekilmeli midir?

20 yaş dişleri her zaman  çekilmeli midir?

Bilindiği gibi 20 yaş dişleri diş hekimliği pratiğindeki adıyla  8 numaralı dişler hayatın 2.dekatında ağız ortamına sürmeye başlayan dişlerdir. Bu dişler çeşitli  gelişim bozuklukları, patolojiler, sistemik hastalıklar ve lokal nedenlerden dolayı ağız ortamına süremezler ve gömülü kalırlar. Yaygın olarak üst çene ve alt çene 20 yaş dişleri olmak üzere ağızda köpek dişi dediğimiz kanin dişleride gömülü kalabilen dişlerdendir.Normal seyrinde ağız ortamına sürmeyen , alveol kemiği dediğimiz çene kemiği içinde gömülü kalan dişler  genel görüşe göre çıkarılmalıdır.Fakat her 20 yaş dişi gömülü kalmamaktadır. Ağız ortamına istediğimiz şekilde sürmekte ve yeme ve içme fonksiyonuna katılmaktadır.Bu durumlarda çekilmesi gerekmemekte bilakis ağızda kalması istenmektedir.

Bazı hastalarda  20 yaş dişleri 20 yaşına kadar çıkma eğilimi gösterirken bu süre 25 yaşına kadar uzayabilmektedir.Gömülü dişlerin çekimini gerektiren çeşitli  sebepler bulunmaktadır. Bu sebepler arasında; ağızda görünen fakat istediğimiz pozisyonda süremeyen yarı gömülü dişlerin dişetine baskı yaparak orada perikoronit dediğimiz iltihabi durumu meydana getirmesi, komşu dişe baskı yaparak kök rezorpsiyonu(erimesi) yapması, gömülü diş etrafında radyolojik muayene ile saptanan lezyonların olması, bir tam protez yaptıracak hastaya engel olması vb. olarak sayılabilir. İşte bu gibi durumlarda doktorunuz gerekli gördüğü takdirde gömülü kalan dişleriniz çekilebilmektedir. Fakat ilerleyen yaşlarda, şeker, tansiyon, kanama problemleri, kemik hastalıkları sistemik hastalıklarda çene cerrahisi uzmanına danışmakta fayda vardır.

Bu makale 27 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Murat Arslan

Uzm. Dt. Murat Arslan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2014 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır. Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Özel Bandırma Royal Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
20 yaş dişleri
Uzm. Dt. Murat Arslan
Uzm. Dt. Murat Arslan
Balıkesir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube