“10 soru ve 10 dakikada” kulak estetiği

“10 soru ve 10 dakikada” kulak estetiği

1. Kulak deformiteleri doğuştan olabileceği gibi, gençlerde bir travma sonrası, yaşlılarda ise en sık kanser sonrası görülür.

2. Doğuştan olan v en sık gözlenen kulak deformiteleri; Mikrotia (kısmi veya tam kulak yokluğu) ve kepçe kulaktır (Prominent Ear).

3. Kepçe kulakla doğan bebeklerin doğum sonrası ilk 3-4 aylık zamanda anneden aldıkları östrojen hormonu sayesinde yumuşak, şekil verilebilir olan kulak kıkırdaklarına bant veya splint uygulanarak kepçe kulak deformitesi düzeltilebilmektedir.

4. Kepçe kulak düzeltme ameliyatları çocuğun sosyal ortamlara (ön okul-Kreş vb.) girdiği 4 yaş, veya erişkin kulak büyüklüğünün % 85 ini kazanacağı 5 yaş civarında yapılır.

5. Bu düzeltme operasyonları sonrasında komplikasyonla sık karşılaşmamak için uygulamanın bir plastik cerrah tarafından yapılması gerekir. En iyi sonuçlar uzmanlık, dokuya saygı ve yüksek deneyimle elde edilir.

6. Uygulama için erişkinlerde lokal anestezi yeterli olup 2 kulak operasyonu yaklaşık 1 saat zaman alır.

7. Kıkırdak şekillendirme için en sık tercih edilen giriş yeri, izin saklı kalacağı kulak arkası olup işlemin kalıcı v estetik beklentileri karşılayabilecek düzeyde olabilmesi için kıkırdağa gereken yeterli ve uygun şekil verilmesi şarttır.

8. Kepçe kulak ameliyatlarında kanama çok az olup, işten uzak kalma süresi 1-2 gündür. Ameliyat sonrasında hafif baskılama için 2 gün bandana kullanması istenir.

9. Garantili kalıcı ve yeterli düzeltmeler için askı, ip gibi teknikler tercih edilmez. Problemin nedeni olan kıkırdağa kalıcı ve sağlam yeniden şekil verilmeyen diğer “kısa süren” tüm teknikler, yetersiz sonuçla beraber yüksek oranda kulağın eski şekline tekrar dönebilme riski taşırlar.

10. Kepçe kulak operasyonları ile beraber eğer varsa ve istenirse, önde veya büyük olan kulak memesine de, kulak kavsindeki kıkırdak çıkıntılara da müdahale edilebiliriz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini başarıyla tamamlayarak 1991 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 1998 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzman Doktoru unvanı almıştır.2008 yılında Doçenti ünvanını almıştır.

2012 yılına kadar özel sektörde vakıf hastaneleri ile farklı sağlık kuruluşlarında danışman ve kadrolu olarak çalışma ve araştırmalarımı sürdürmüş olup mesleki çalışmalarına 2012 yılından itibaren Gestalt Estetik ve Cerrahi Pratikler adını verdiği kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatları
Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu
Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube